Cum pot influenta contractele Futures piata si pretul Bitcoin

Posted by

Am urmarit si participat in ultimele zile la tot felul de discutii care acreditau ideea, ca expirarea contractelor futures influenteaza cursul ulterior al BTC si implicit al pietei crypto, idee cu care nu sunt de acord. O relativa crestere poate avea loc in momentul unei noi emisiuni de contracte futures, crestere determinata de un sentiment de incredere al investitorilor.

Acum sa vedem ce este un contract futures. Contractul futures este un produs derivat, care defineste o intelegere intre un vanzator si un cumparator, cumparatorul avand DREPTUL dar nu si OBLIGATIA ca sa cumpere un bun la un pret prestabilit la o anumita data la care expira contractul iar vanzatorul avand OBLIGATIA sa vanda acel bun la termenul convenit la pretul stabilit. Pentru acest drept, cumparatorul ii plateste vanzatorului un pret (atentie, nu e pretul bunului). Daca la data convenita cumparatorului nu-i convine cursul din acel moment, poate renunta la cumpararea bunului, pierzand astfel doar pretul platit deja vanzatorului, altfel cumpara produsul la cursul convenit prin contractul futures.

Sa vedem un exemplu:

Presupunem ca s-a emis un contract futures la pretul de 20$, care expira peste trei luni, prin care se poate cumpara bunul X la pretul de 7000$. Bunul X este cotat la 6500$ la data emisiuni contractului futures. Acest tip de contract este numit LONG FUTURES deoarece mizam ca pretul bunului X va creste. Presupunem ca cotatia bunului X creste iar la termenul de expirare (peste trei luni) ajunge la 7400$. In acest moment ne decidem sa ne EXERCITAM DREPTUL de a cumpara bunul si-i platim vanzatorului suma de 7000$ convenita prin contractul futures, astfel realizand un profit de 380$ (pretul actual X de 7400$ minus pretul din contractul futures de 7000$ minus cei 20$ pretul contractului futures). Investind 20$ am realizat un profit de 380$. Sa presupunem insa ca cotatia a crescut pana la 6700$ la expirare. In cazul acesta am putea cumpara bunul cu 7000$, conform contractului, astfel realizand o paguba de 280$ (7000-6700-20). In acest caz alegem sa nu cumparam bunul, pierzand astfel doar cei 20$ platiti pe contract.

Daca estimam ca va avea loc o contractie a bunului X, putem cumpara un contract futures care mizeaza pe scaderea cursului, acest tip de contract fiind denumit SHORT FUTURES. Spre exemplu, presupunem ca s-a emis un contract futures la pretul 20$ care expira peste trei luni, prin care se poate cumpara bunul X la pretul de 6000$. Bunul X este cotat la 6500$ la data emisiuni contractului futures. Presupunem ca cotatia bunul X scade iar la termenul de expirare (peste trei luni) ajunge la 6300$. In acest moment ne decidem sa ne EXERCITAM DREPTUL de a cumpara bunul si-i platim vanzatorului suma de 6300$ convenita prin contractul futures, astfel realizand un profit de 180$ (pretul actual X de 6500$ minus pretul din contractul futures de 6300$ minus cei 20$ pretul contractului futures). Conform logicii de mai sus, daca pretul bunului X nu scade suficient sau chiar creste, atunci nu mai cumparam bunul, realizand o pierdere de 20$, pretul contractului.

Contractele futures sunt tranzactionate pe bursa, astfel putand sa-ti vinzi contractul inainte de expirarea termenului si sa cumperi alt contract in schimb. Astfel, pretul contractului tau, cumparat cu 20$ poate sa creasca sau sa scada. Factorul timp are un rol principal la cotatia contractului futures. Este o practica foarte obisnuita sa-ti inchizi pozitia inainte de expirare si sa marchezi profitul reiesit din diferenta de curs a contractului futures, exercitarea nemaiexecutandu-se.

Contractele futures se emit de obicei dar nu obligatoriu in perechi, adica pentru un LONG FUTURES se emite si un SHORT FUTURES, la termenul de expirare existand cam la fel de multe pozitii LONG cat si SHORT, deci o parte din investitori mizand pe scadere de curs in timp ce alta parte pe crestere. La expirare, unii pierd bani iar altii castiga. Nu exista comunicate ale autoritatilor bursiere la termenul de expirare fiindca nu au ce comunica, doar ca unii au realizat profituri iar altii pierderi.

Atunci in ce sens ar putea influenta expirarea unui contract futures cursul? Unii ar putea spune ca tu ai cumparat un derivat de pe o bursa noncrypto iar la expirarea contractului ti-ai exercitat dreptul de a cumpara bunul. Deci se relizeaza o cumparare masiva pe bursa, insa la un pret mai mic decat cotatia actuala (conform contractului future). Si asa, lucrurile sunt ceva mai complicate, deoarece noile contracte futures nu se mai exercita ci se inchide pozitia platindu-se diferenta de curs a contractului. In cazul BTC, la expirare, exchange-ul nu-ti ofera posibilitatea sa achizitionezi BTC, ci-ti da diferenta de curs a contractului. Contractele futures pe CBOE (Chicago Board Options Exchange) sunt in $ si castigurile asemenea. CME Group habar n-am ce dracu de contracte au si la cine sunt afiliati, ca nu m-am uitat. Contracte futures cotate pe CBOE pot fi achizitionate doar printr-un broker (gen online broker) afiliat la CBOE.

Lucrurile sunt ceva mai complicate, explicatiile de mai sus sper doar sa ajute la intelegerea conceptului de futures.
Mai exista optiuni, warrant-uri sau certificate dar din cate stiu, inca n-au aparut pe crypto si alea reprezinta derivate si mai complicate decat futures. Nu mai pomenesc de marje sau leviere (laverage) ca nu mai intelege lumea nimic.

Daca credeti ca bat campii, trageti-ma de urechi.
Marius C.