Se tot discuta si inainte despre impozitarea baniilor obtinuti de pe urma vanzarilor de monezi virtuale dar iata ca incepand de anul viitor exista o prevedere mult mai clara legata de veniurile din acest tip de activitate.

Partea proasta e ca dezavantajeaza pe cei care inregistreaza si pierderi pentru ca impozitarea se face pe venit si nu pe profit. 

Ca sa luam un exemplu mai clar si usor de inteles pentru toata lumea daca ai cumparat un bitcoin anul trecut la valoarea de 18.000 de euro si acum l-ai vandut la valoarea de 3000 de euro, mai trebuie sa platesti si un impozit aferent acestul venit, respectiv 300 de euro impozit.

Vor fi menționate expres veniturile  din transferul de monedă virtuală, încadrate și în prezent, în  categoria venituri din alte surse, pentru care obligația declarării veniturilor revine persoanei fizice prin Declarația Unică. Impozitul pe venit datorat se calculează de către contribuabil, pe baza Declarației unice, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut. (Acest tip de impozitare dezavantajează persoanele care obțin venituri din transfer de monedă virtuală, întrucât nu permite recunoașterea pierderilor)

Propunerea ANAF (și a mediului privat) are ca obiectiv îmbunătățirea conformării fiscale și clarificarea din punct de vedere al taxării: pentru perioada 2016-2017, au fost estimate venituri totale de circa 90 milioane euro (405 milioane lei), cvasi-majoritatea obținute de persoane fizice, valoare căreia îi corespunde un impozit pe venit de aproximativ 14,3 milioane euro (64,8 milioane lei). în 2018 au fost estimate venituri totale de circa 72 milioane euro (330 milioane lei), valoare căreia îi corespunde un impozit pe venit de aproximativ 33 milioane lei.

Nu stiu daca e cea mai buna masura care se poate aplica, mai ales in conditile actuale in care piata a inregistrat un lung bear run si pe tot parcursul anului a scazut, dar vedem daca pe parcursul anului viitor vor aparea si alte normative si legi cu privinta la impozitarea cripto valutelor.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters