Cu toate că întreaga lumea interesată de criptomonede este conștientă de faptul că prețul acestor monede virtuale, în special pentru Bitcoin, este în strânsă legătură cu mass media, dar și cu ceea ce putem numi interes public general, în prezent acest lucru s-ar putea schimba și transforma. Bineînțeles prețul pentru Bitcoin a crescut foarte mult în această perioadă de timp, mai exact acesta a fost în creștere cu aproximativ 200% din ianuarie, cu toate că recent a fost plătit la circa 10.000 de dolari, după ce 1 Bitcoin a atins și suma de 12.000 de dolari prin luna iunie.

De curând s-a observat că mai toate căutările pentru bitcoin și pentru BTC (denumirea utilizată de comercianți pentru simbolul digital bitcoin) ar putea fi manipulate, iar acest lucru se va realiza cu scopul de a schimba prețul pentru bitcoin. Ceea ce s-a observat a fost faptul că în această săptămână căutările în Google pentru BTC au fost foarte mari, în timp ce pentru bitcoin căutările au scăzut. Ba mai mult decât atât s-a precizat faptul că pentru BTC volumul de căutări a fost mult mai mare față chiar și de perioada de vârf a epopeii bitcoinului din anul 2017.

De altfel cercetătorii de la site-ul de știri și analize bitcoin și criptomonede Kryptografen spun că această tendință este foarte posibil să fi început în România. Ba mai mult decât atât, potrivit Forbes aceștia au declarat:

„Este rezonabil să presupunem că cineva se află în spatele acestor schimbări radical. Că același model poate fi văzut în întreaga lume poate indica faptul că serviciile VPN au fost folosite pentru a distribui căutarea în întreaga lume, realizând astfel o tendință globală. Google Trends subliniază că schimbările au fost relativ mari în România. Este aceasta sursă sau este doar pentru că au existat mai puține căutări pentru BTC anterior? Oricare ar fi răspunsul – ceva foarte ciudat s-a întâmplat cu interesul pentru cuvântul cheie „BTC” săptămâna trecută.”

Ceea ce pare cu adevărat neobișnuit este faptul că prețul bitcoin nu a putut ține pasul cu volumul mare de căutări Google pentru BTC, iar acest lucru pare extreme de neobișnuit. De asemenea și alți analiști sunt de aceeași părere cu Bendik Norheim Schei de la Kryptografen că lucrurile amintite mai sus indică o potențială manipulare a pieței. Totodată Glen Goodman, veteran în tranzacționare și autor al cărții de investiții bitcoin, The Crypto Trader, a explicat următoarele:

„Cineva încearcă să joace algoritmii de tranzacționare. Există algoritmi programați pentru a analiza datele Google Trends și încercați să găsiți corelații între numărul de căutări ale cuvântului „BTC ”și mișcările prețului bitcoin. În cazul în care detectează tipare, poate fi rentabil să tranzacționeze aceste date. Acest hacker ar putea cumpăra unele BTC, apoi trimite o tonă de întrebări de căutare ‘BTC’ către Google, algoritmii văd că numerele de căutare au crescut și sunt declanșate să cumpere mai mult BTC care crește prețul, iar hackerul își vinde BTC-ul cu profit. Bani ușor!”

Prin urmare se crede că cineva vrea să manipuleze rezultatele căutării pentru „BTC” și o face într-un mod organizat.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters