O intrebare care circula pe buzele tuturor din mediul online si la care din pacate nimeni nu are un raspuns foarte clar. Cu toate astea mai intai trebuie sa vedem care sunt adevaratele urmari ale acestor impozite si ce se intampla cu deciziile in privinta acestora. Nu cred ca mai este cazul sa va amintesc de faptul ca in urma cu cateva zile se tot vorbea despre depunerea declaratiei 600, cu privire la veniturile pe care le-ai incasat in urma activitatilor independente (drepturi de autor, venituri din profesiile liberale, dar si anumite venituri din diverse investitii) pe parcursul anului trecut.

Cum insa lucrurile nu sunt foarte clare in privinta declaratiei 600, oamenii sunt din ce in ce mai confuzi. Si asta pentru ca privind declaratia 200, cea care iti impune sa declari toate veniturile independente, foarmularul 600 vine cu un mic amanunt. Si anume, numai acele persoane ce au depasit plafonul de 22.800 lei din activitati independente trebuie sa plateasca impozit.

Si cum asta nu este tot, majoritatea oamenilor sunt revoltati pentru faptul ca ei vor fi nevoiti sa plateasca prima transa din impozit in luna martie, cu toate ca termenul de depunere al formularului 600 este pana pe data de 15 aprilie. Si uite asa contribuabilul roman mai are parte de o alta nebuloasa. Iar cu privire la veniturile din criptovalute, in special bitcoin, legislatia nu prevede impozitarea unor astfel de venituri. (Vezi anexa de mai jos).

Insa daca vrei in mod deosebit sa respecti legea si sa fii in conformitate cu ea vei depune declaratia 600. Si asta numai in cazul in care ai depasit plafonul impus de catre cei de la ANAF. Astfel spus pentru ca inca nu au cum sa verifice si nici nu pot sa verifice veniturile din criptovalute depinde doar de tine daca vrei sa le declari sau nu.

Cu toate astea nu mare va fi mirarea cand la un moment dat cei de la ANAF vor gasi parghiile necesare pentru a impozita si astfel de venituri. Asadar daca tu esti una dintre persoanele ce a depasit plafonul de 22.800 lei cu veniturile de anul trecut ai timp pana pe 15 aprilie sa completezi formularul 600 si sa il depui.

 

 

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters